Ubuntu da Tomcat kurulumu

Apache Tomcat, Java projelerini çalıştırmak amacıyla hazırlanmış bir websunucu yazılımıdır. Apache yazılım ekibinin ürünü olan Java Servlet ve JavaServer Pages kullanılarak hazırlanmış açık kaynak kodlu bir sistemdir. Makalemizde Ubuntu işletim sistemine sahip bilgisayarlara Tomcat kurulumunun en basit şekilde nasıl gerçekleştirilebildiği hakkında bilgiler sunulmaktadır.

1. Tomcat kurulumu: 
Öncelikle sistemimizde bulunan apt-get listesini aşağıdaki komut ile gerçekleştirelim:
sudo apt-get update
Şimdi sistemimiz Tomcat kurulumuna hazır. Aşağıdaki komut ile kurulum işlemini başlatalım:
sudo apt-get install tomcat7
Kurulum süresince gelen tüm sorulara yes seçenegini seçerek geçiniz. Bu komut Tomcat ve bağlı oldugu diger programların kurulmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu komut tomcat7 adında bir kullanıcı oluşturacaktır. Tomcat sunucuları default olarak 8080 portu üzerinde çalışmaktadır. Bu komut ile Tomcat kurulumu tümüyle tamamlanmadı ancak default giriş ekranına aşağıda ip adresinizin sonuna 8080 yazarak ulaşabilirsiniz.
http://makinaniza-ait-ip-adresi:8080
2. Ek paketlerin yüklenmesi: 
Aslında burada bulunan adımı yapmak zorunda değiliz. Burası tamamen kullanıcıyı daha efektif şekilde sistemi kullanmasında yardımcı olacak aracların kurulumunu saglamaktadır. Virtualhost, alias tanımlarının gerçekleştirilmesi, projelerin deploy edilmesi vs. gibi islemlerin yapıldıgı admin arayuzunun kurulumunu gerçekleştirmektedir. Konsola aşina bir kişi için bu arayüzler bir anlam ifade etmeyebilir. Ancak işini GUI üzerinden yapmak isteyen programcılar için yararlı araçlar sunmaktadır.

Aşağıda bulunan komutla birlikte online Tomcat dökümanın kurulumu, admin arayüzünün kurulumu ve birkaç örnek projenin kurulumu gerçekleştirilmektedir: 
sudo apt-get install tomcat7-docs tomcat7-admin tomcat7-examples
Kurulum süresince gelen tüm sorulara yes seçenegini seçerek geçiniz. Şimdi daha sonraki maddelerde kullanacagımız ek paketler kurulu hale geldi. Şimdi sırada Tomcat için kullanılan JDK (Java Development Kit) programının kurulumunu gerçekleştireceğiz. 

3. JDK kurulumu (isteğe bağlı): 
Uygulamanızı production sunucusuna attığınızda sorunsuz şekilde çalıştığından emin olmak adına JDK kurulumunu gerçekleştirmeniz büyük önem arz etmektedir. Java Development Kit aracı sayesinde Java programında yazılı olan projelerin çalıştırılması sağlanmaktadır. Aşağıda yazılı olan komutla default-jdk kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz: 
sudo apt-get install default-jdk
4. Tomcat Web Yönetim Arayüzünün ayarlanması: 
2. maddede yüklediğimiz ek paketlerin nasıl kullanıldığını bu maddede açıklayacağız. Web yönetim arayüzüne erişimi gerçekleştirmek için kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin sisteme girilmesi gerekmektedir. Böylelikle bu arayüze sadece izini olan kişilerin erişimi sağlanmalıdır. Bunu sağlamak için tomcat-users.xml dosyasına aşağıdaki komutla erişmeniz gerekmektedir
sudo nano /etc/tomcat7/tomcat-users.xml
Bu dosya default olarak işlemlerin nasıl gerçekleştirildiği ile alakalı yorum satıları ile doludur. Bu dosyada tomcat-users etiketinin arasında bulunan kısım bizim için önemlidir. Web yönetim arayüzüne erişim için gerekli kullanıcı adı ve şifre bilgilerini ve hangi yetkilere sahip olduğunu bu alana aşağıdaki şekilde yazabiliriz:
<tomcat-users> 
    <user username="kullanıcı adı" password="şifre" roles="manager-gui,admin-gui"/> 
</tomcat-users>
Yukarıdaki komutla birlikte kullanıcı adı ve şifre bilgisine sahip olan kullanıcının manager-gui ve admin-gui sayfalarına erişimine izin verilmektedir. Bu düzenlemenin ardından tomcat webserverin restart edilmesi gerekmektedir:
sudo service tomcat7 restart
5. Tomcat Web Arayüzüne erişim: 
Artık Tomcat web arayüzüne erişimi gerçekleştirebiliriz. Bunun için browsera ip adresi+port numarasını aşağıdaki şekilde yazmanız yeterli olacaktır
http://makinanizin-ip-adresi:8080
Yukarıdaki url verisi browsere yazıldıgında asagıdaki şekilde bir sayfa ile karsılasmanız gerekmektedir:

Bu sayfada 4 farklı link göreceksiniz. Bu linkler daha önceden hazırladığımız web arayüzüne ve sanal makina yönetim arayüzlerine erişimde kullanılan linklerdir. Bu sayfadan istediğiniz linke erişim gerçekleştirip projelerinizi deploy edebilirsiniz.
comments powered by Disqus